Försäkringsansvarig :
Bra att veta:
 • Förberedelse
  Kontakta någon av våra besiktningsmän och beställ tid
  Besiktningsmannen skickar ansökningshandlingar.
 • Fotografering
  Sex foton med registreringsnummer, ägare och datum på baksidan enlig ansökans baksida.Normala pappersfoton från negativ. Inga digitalbilder eller polaroidfoton.
 • Ansökan
  Fyll i ansökan, glöm ej att ange registreringsnummer på ditt bruksfordon (bil/MC).
 • Besiktning
  Besiktningsmannen utför besiktningen (på plats eller mha extra fotoserie) och fyller i besiktningsprotokollet. Ansökningshandlingar, foton samt protokollet skickar besikningsmannnen till försäkringsansvarig.
  Du får en kopia av besiktningsprotokollet som bevis på utförd besiktning.
Besiktningsmän:
Information:

Du som varit medlem i CKS i minst ett år har möjlighet att försäkra din hoj till mycket bra pris i MHRF-försäkringen, se <www.mhrf.se/forsakring>. Försäkringen är till för veteranfordon; för motorcyklar gäller att de ska vara minst 20 år gamla. I år betyder det att hojar av årsmodell -93 och äldre är välkomna.

Försäkringen är en helförsäkring, den kostar för närvarande 690:– per år (430:– för årsmodell 1970 och äldre). Motorcykeln ska ägas och brukas uteslutande i hobbysyfte och får inte användas som bruksfordon.

Enligt MHRF-försäkringen ska hojen vara i gott bevarat skick eller renoverad till ursprungsskick för att kunna bli godkänd. Ombyggnader som är minst 20 år gamla är också ok. I CKS har vi propagerat för att även senare ombyggnader av tidstypisk karaktär ska kunna godkännas, eftersom den typ av motorcyklar vi företräder genom alla tider varit föremål för "förbättringar" av sina ägare – en del av kulturen, tycker vi. Hittills har det inte inneburit några nämnvärda problem. Men man bör vara medveten om att det inte bara är motorcykeln som försäkras. Det är kombinationen av motorcykel och ägare. Om besiktningsmannen bedömer att ägaren är oseriös kanske han/hon inte tillstyrker försäkringen även om hojen i sig är ok. Det låter lite flytande, men i praktiken fungerar detta fint med klara gränser.

Hur ansöker du då? Gå in på försäkringens webbsida (se ovan), ladda ned blanketten, skriv ut och fyll i den. Du kan också fylla i den digitalt på samma webbplats. Efter det kontaktar du en MHRF-godkänd besiktningsmän för en försäkringsbesiktning. De som har bäst kolla på äldre Kawor är förmodligen CKS:s egna besiktningsmän (varför har vi inga kvinnor?) som du hittar kontaktuppgifter till här ovan. Men det går också bra med valfri besiktningsman från annan MHRF-klubb – se <www.mhrf.se/besiktningsman> för komplett lista – om denne åtar sig uppdraget.

Till sist sänder du in ansökan, besiktningsprotokoll och foton på hojen (helbild höger, helbild vänster, helbild fram, helbild bak, närbild motor vänster, närbild motor höger) till CKS:s försäkringsansvarige, som råkar vara jag, se adress nedan. Jag reläar in grejorna till MHRF-försäkringen, och om allt är ok brukar det inte ta mer än några dagar förrän du är försäkrad.

MHRF-försäkringen ägs och drivs sedan 1975 av de MHRF-anslutna klubbarna i samarbete med Folksam och har i dag drygt 36 000 försäkringar. Läs allt du behöver veta om försäkringen på <www.mhrf.se/forsakring>. Och nej, den erbjuder tyvärr inte möjlighet till rabatterad försäkring av bruksfordon. Hör av dig till försäkringsansvarig om du har fler frågor.

Klicka på bilden till höger för mer info